Istota kuchni włoskiej- prostota oraz prawdziwe składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i konsumenci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, która z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz dziennie.

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie koronne, a nie jako fundamentalne węglowodany, jakie akompaniują pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest następnym imponującym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do sztampowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron przeważnie gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto oraz smakowite -o to chodzi!