Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, które proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. czytaj Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film